A gazdasági érvényesülés útjai – állás Kaposvár városában

0
74
Balaton

A Dunántúl gazdasága egységesen erősnek mondható, ráadásul több kifejezetten erős szektor is említhető. Jelentős szerepet játszik például a turizmus is, melynek fő célpontja a Balaton. Ez ugyanakkor inkább lokális hatásokkal bír, így máshol más utakat kerestek a boldogulásra.

Több szektoros jelenlét

Hazánk gazdasága az ország méretéhez képest meglehetősen sokszínű. Természeti adottságaiból fakadóan jelentős mezőgazdasági tevékenység zajlik, ám sok helyen kifejezetten fejlett iparral is találkozhatunk. Adott esetben a két szektor organikus egymásra épülésének is tanúi lehetünk, míg természetesen lokálisan más egyéb szektorok is rendkívül erősnek mondható. Mindenképpen említést érdemes a turizmus és a Balaton kapcsolata, mely szezonálisan több vármegye gazdaságát is meghatározza.

A balatoni turizmus előnyeiből persze elsősorban a part menti települések, illetve közvetve a környező városok és a Balaton-felvidék falvai részesülnek. Az ettől távolabb eső térségek és városok hiába tekinthetők közelinek, nem támaszkodhatnak csupán erre a szektorra. Ilyen helyzetben van Somogy vármegye székhelye, Kaposvár is. Bár a vármegye jelentős része kapcsolódik a balatoni turizmushoz, legnagyobb városa mégsem.

Így tehát itt új utakat voltak kénytelenek találni a gazdasági érvényesülésre, melyre úgy tűnik, hogy az ipar jelentette a megoldást. Ennek megfelelően számos állás Kaposvár jelenleg is működő ipari üzemeihez kötődik és úgy néz ki, ezek is abszolút pozitív tendenciákat voltak képesek teremteni. A város ezzel lényegében jól illeszkedik a jelentősebb dunántúli városok sorába, hiszen ezek esetében szinte kizárólag az ipar volt képes megteremteni ezt a fajta erős hátteret.

kaposvargazdasagattudatosanazipariszektorraalapoztak

Az ipar útjain

Bár nem állíthatjuk, hogy a gazdasági sikerek csupán az ipar fellendülésével érhetők el, de tény, hogy ez egy meglehetősen adekvát út a siker felé. A legszerencsésebb persze mindig az, ha egy térség képes több lábon állni és különböző szektorokra felépíteni a szilárd hátteret. Ebben az esetben is hasonló a helyzet, de azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a legtöbb állás Kaposvár ipari szereplőinél érhető el.

Ebben a tekintetben az egyik legnagyobb, országos szinten is kiemelkedő erénye a helyi iparnak, hogy itt működik hazánk utolsó cukorgyára. Az itt előállított végtermékek pedig a kis- és nagykereskedelmi forgalom mellett számos más területen is hasznosításra kerülnek. Egy állás Kaposvár városában azonban nem egyenlő ezzel az üzemmel, hiszen a palettán találunk még tejüzemet, húsipari vállalatot és állateledel gyártásával foglalkozó céget is.

Az ipari sikerek persze nem egyedülállóak ebben az országrészben. Bár Győr városa jóval messzebb található, Kaposvárhoz hasonlóan ott is az ipari szektor hozta el a gazdasági stabilitást. Esetükben az autógyártás volt a kulcs, a helyi AUDI gyár pedig immár több, mint 30 éves biztosítja ezrek megélhetését. Így természetesen a legtöbb állás Győr Profession kínálatában is hasonló területekhez kötődik.

A stabilitás pillérei

Bár a fentiekből is az látszik, hogy a legtöbb állás Kaposvár ipari szektorában érhető el, a gazdasági stabilitás több pilléren nyugszik. A munkaerőpiac tekintetében például fontos a helyi egyetem is, mely hazánk egyik legmodernebb intézménye. Az egyetemek eleve jó munkáltatónak számítanak, hiszen számos munkahelyet teremtenek, így sok állás Kaposvár oktatási szférájában is nyitott. Egy ilyen intézmény pedig a jövő munkavállalóinak képzésében is fontos.

Bár tény, hogy a balatoni turizmus itt már nem igazán érezteti hatását, a turisztikai szektor mégis jelen van. Kaposvár épített öröksége és egyéb attrakciói sokak számára vonzóak, ezt igazolja az éves látogatószám is. Az itt működő gyógy- és élményfürdő egész évben várja a vendégeket, mely a balatoni szezonalitással szemben máris előnyt jelent. Még ha nem is ez a fő szektor, jó néhány állás Kaposvár e területéhez kötődik.

Kaposvár tehát ékes példája a saját útjain járó, mégis remekül boldoguló dunántúli városnak. Az évtizedekkel korábban kijelölt célok mentén sikerült ugyanis egy kellőképpen stabil, sokak megélhetését biztosító gazdasági hátteret kialakítani. A jelenkori tendenciák pedig várhatóan a jövőben sem változnak majd sőt, vélhetően további fejlődést tapasztalhatunk majd. Egy állás Kaposvár városában tehát nem csak ma, de a jövőben is remek opció lehet.