A kutyák ki tudják szagolni a rákos megbetegedéseket?

0
91
kutya

Arról már biztos mindenki hallott, hogy vannak kutyák, akik kiszagolják a bombát vagy éppen a drogokat. Az már talán kevésbé ismert, hogy a legújabb kutatások szerint bizonyos betegségek, mint például a rák felismerésére is képesek akár.

Persze, ez egy sokkal bonyolultabb dolog annál, mint így elsőre hangzik. A cikkből most kiderül, hogyan és milyen típusú rákos betegségeknél lehetséges ez. Egyáltalán, van-e jövője ennek a területnek.

A kutyák megérzik a rákot?

Egyes kutatások szerint, a kutyák képesek bizonyos ráktípusok kiszagolására. Sok más betegséghez hasonlóan, a rákos betegségek is képesek “szag nyomokat” hagyni a testben, az emberi váladékban. Ezt a rákos sejtek termelik és szabadítják fel, amelyet aztán az adott állat képes lehet érezni.

Az eddigi kutatások szerint, a betegség típusától függően, ezekből a jelekből, változásokból tudnak úgymond olvasni a kutyák:

  • bőr
  • lehelet
  • vizelet
  • ürülék
  • izzadság
  • vér

A kutyák tudják észlelni ezeknek a szagoknak a változását, és ha megfelelően vannak képezve, akkor azt jelezni is fogják.

Azt tudjuk, hogy a kutyák nagyon különleges állatok, akik kiemelten jó szaglással rendelkeznek. Képesek akkor is kimutatni betegségeket, amikor az csak nagyon kis koncentrációban van jelen a testben, ha kifejezetten erre képzik ki őket.

Milyen típusú rákot képesek kiszagolni a kutyák?

Számos olyan példát, esetet jegyeztek már le eddig, ahol egy kutya, aki amúgy nem volt kiképezve jelzett a gazdája felé valamilyen testi elváltozás kapcsán. Például tartósan nyalogatta a gazdájának a füle mögötti kinövését. Amiről idővel kiderült, hogy rosszindulatú melanoma.

Oktatással pedig ki lehet képezni őket arra, hogy kifejezett rák típusokat ismerjenek fel. Például képesek a korai vastagbélrákot kiszagolni a páciens lehelete vagy széklete alapján. Ráadásul ezt a képességüket a gyulladásos bélbetegségek jelenléte sem befolyásolja. Így a tévedés lehetősége is sokkal kisebb.

A tüdőrákos betegségeket is felismerik lehelet alapján. Ezek a kutyák nagy pontosággal tudnak megkülönböztetni beteg és nem beteg embereket. Továbbá petefészek – és hererák esetében a vér és vizeletminta segítségével szűrik a betegeket a négylábúak.

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok a kutyák, akik a mellrák kiszagolására lettek kiképezve, képesek a melanomát és a tüdőrákot is kimutatni. Ami arra enged következtetni, hogy van valami közös “szagjegy” ezekben a betegségekben.

Ezt érdemes lehet a jövőben jobban kutatni, hiszen kulcsfontosságú lehet a betegségek gyógyítása kapcsán.

Használnak kutyákat a rákkutatásban és diagnosztikában?

Az, hogy a kutyák képesek lehetnek kiszagolni bizonyos rákos betegségeket, sok előnnyel jár az emberek számára. Hiszen egy kutya bevetése ilyen esetekben, semmilyen káros hatással nem jár, mint más diagnosztikai eszköz.

Ráadásul az állatok gyorsan mozgathatóak egyik helyről a másikra. Valamint a laboratóriumokban is hasznosak lehetnek a rákgyanús esetekben, hiszen itt is bevethető a szaglásuk.

A technikai fejlesztéseknél is nagy szerepük lehet, ahol kifejezetten olyan eszközöket fejlesztenek, amelyek szagok alapján digasznosztizálnának.

Azt persze fontos hozzá tenni, hogy ez a terület még nagyon is fejlesztés és kutatás alatt áll. Így nem lehet kijelenteni, hogy száz százalékig működő dologról van szó. Mindenesetre nagyon fontos és hasznos lépés lehet a rákdiagnosztika, szűrés és gyógyítás terén is.

Tehát arra még várnunk kell, hogy a kórházakban feltűnjenek a kedves négylábú barátaink, mint szűrési “eszközök”, de mindenképp érdemes többet foglalkozni ezzel a területtel.