Az ABS kocka nem megfelelő működésére utaló jelek és a javítás

0
89
autó

Az ABS rendszer, vagyis a blokkolásgátló ma már minden egyes korszerű autóban megtalálható. Ennek a rendszernek a részét képezi az ABS kocka, melyet gyakran csak hidraulikatömbként emlegetnek. Az ABS működéséhez nélkülözhetetlen ez az elektronikus alkatrész, mely a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja. Sajnos nem ritka, hogy meghibásodik, mivel az autó motorterében szélsőséges hatásoknak van kitéve.

Honnan lehet tudni, hogy meghibásodott az ABS kocka?

Ha egy alkatrész nem megfelelően működik az autóban, akkor arról általában az autó diagnosztikai rendszere jelzést küld, így a sofőr tudja, hogy baj van és szervizbe kell vinni a gépjárművet. Viszont bizonyos esetekben nem érdemes teljes mértékben a diagnosztikai rendszerre hagyatkozni, ugyanis nem feltétlenül ad valóban megbízható jelzést, esetleg nem is jelzi, hogy baj van. Ez tökéletesen igaz az ABS kocka meghibásodására. Az alkatrészt menet közben komoly hőhatás és erős rázkódás éri, így borítékolható, hogy előbb-utóbb elromlik. Ezt viszont nem jelzi a diagnosztikai rendszer, de még a hibakód sem olvasható ki. Erről a rewopro.hu weboldalon bővebben is olvashatsz.

Mivel nem lehet kizárólag az ABS lámpa jelzésére hagyatkozni, ezért nagyon fontos tisztában lenni a problémára utaló jelekre. Jellemzően az ABS kocka meghibásodására utal, ha nagyon lent fog a fék, esetleg a fékpedál az alsó holtpontig becsúszik. Mindez olyan érzést kelthet benned, mintha a fékrendszer levegős lenne. Ha csak teljesen benyomott fékpedál mellett tudod megállítani az autót, az szintén arra utal, hogy baj van. Ezenkívül a fékolaj szivárgás is árulkodó jel.

Mi a teendő, ha meghibásodott az ABS kocka?

Ha az említettek közül többet is tapasztalsz, akkor nagy eséllyel tényleg meghibásodott az ABS kocka. Ekkor két lehetőséged van, rendelni egy bontott alkatrészt és azt beszereltetni vagy egy felújított, javított ABS kocka mellett dönteni. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy némely márkák esetében garantált az újbóli meghibásodás bontott alkatrész esetén, mivel szériahibás termékről van szó. Ilyen például a Suzuki ABS kocka.

A Rewo-Pro Kft szervizeiben garanciálisan javítják a meghibásodott ABS kockákat. A szakemberek rendelkeznek a szükséges szaktudással és szerszámokkal a munka elvégzésére. Minden munkát legjobb tudásuk szerint végeznek el.