Elektromos autó üzemanyag-elszámolása: Így jársz a legjobban

0
359
üzemanyag elszámolás

Joggal várták az elektromos autósok csaknem egy évtizeden át, hogy el tudjanak számolni üzemanyagot megtett üzleti útjaik után. Egy nemrég megjelent kormányrendelet ezt lehetővé tette, el is hoztuk a számokat.

Megjelent az elektromos autó alapnorma-átalány hivatalos értéke

A 2022. július 27-én megjelent 2022/127. számú Magyar Közlöny megírta az elektromos autóra vonatkozó üzemanyag-elszámolás alapnormáját. Eszerint a tisztán elektromos autók esetekor 3 liternyi 95-ös, ólmozatlan benzin mindenkori hivatalos NAV üzemanyagárának az összege számolható el 100 kilométerenként.

A plug-in hibridautók alapnorma-átalány értéke

A tölthető hibrid járművek a járműbe beépített belső égésű motor hengerűrtartalma alapján az üzemanyag-fogyasztási alapnorma-átalány 70%-a lett.

Példa a plug-in hibridek alapnorma-átalányának kiszámítására:

Egy 1800 cm3-s, dízeles személygépkocsi üzemanyag-fogyasztási alapnorma-átalány értéke 6,7 liter / 100 km, az ezzel egyenértékű dízeles plug-in hibrid autó alapnorma-átalány értéke ennek 70%-a, tehát 4,69 liter / 100 km.

A nem tölthető hibridautók alapnorma-átalánya

A nem tölthető, kevésbé elektromos használaton alapuló hibridautók üzemanyagköltség-elszámolási alapnormájával kapcsolatban nem lettünk okosabbak, ezekre a gépkocsikra továbbra is csak a gyártó vagy műszaki szakértő által megállapított átlagfogyasztási érték használható.

“Hogyan számoljak el költséget magánszemélyként?”

Ha üzemanyag-költséget szeretne elszámolni üzleti utak után, azt kiküldetési rendelvény formájában éri meg a legjobban megtenni, hiszen a megbízott és a megbízó számára is előnyös. Nézzük is, hogy miért:

  • A cél legálisan tudja csökkenteni a házi pénztárát kiküldetési rendelvény használatával
  • Cégautóadó megfizetésére sem kötelezettek, hiszen a dolgozó (magánszemély) tulajdonolja az autót
  • A munkaviszonyon túl megbízási és tisztviselői jogviszonyokra is, kiállítható, de ugyanezt megteheti maga a vállalkozás tulajdonosa/vezetője is
  • Bizonyos esetekben a munkába járás költségtérítése is megoldható vele
  • Béren kívüli juttatásként is praktikusan használható, mivel járulékot sem kell így fizetni
  • Közérdekű munkához is használható, ha a gépkocsi tulajdonosa csak a járműhasználattal kapcsolatos költségeket szeretné megtéríttetni

Hogyan vezessek kiküldetési rendelvényt?

A toll-és-papír, majd ezután az Excel aranykora után 2022-ben már útnyilvántartó program használata a leghatékonyabb – és a legegyszerűbb is egyben. Egy ilyen program segítségével akár vezetés közben, a háttérben a zsebünkből futó applikációval is kényelmesen rögzíthetjük ezeket az utakat.

A RoadRecord is pont ilyen szoftver, amely Magyarországon piacvezetőként működik már évek óta, a következő szempontok miatt is kihagyhatatlan a kipróbálása:

  • 3+1 féle automatikus útrögzítési módja közül mindenki megtalálja a profiljához legjobban illő módszert
  • a szoftver a folyamatos fejlesztés által biztosított
  • a beépített házi NAV-ellenőr funkció ellenőrzi és javítja kiküldetési rendelvényedet (vagy útnyilvántartásodat) nyomtatás előtt, hogy az biztosan 100%-ig NAV-álló legyen
  • a Google által rögzített utakból is képes hivatalos dokumentumot varázsolni

A RoadRecord 14 napig ingyenesen, minden kötelezettség nélkül kipróbálható bárki számára.