HMI programozás szerepe az okos otthonok működésében

0
65
HMI programozás

Az okos otthonok legfontosabb jellemzője, hogy a különböző rendszereket összehangoltan tudjuk működtetni. Képesek vagyunk arra, hogy mindent az irányításunk alatt tartsunk és kedvünk szerint állítsunk be. Nem is olyan régen ez még elképzelhetetlen volt, az innovatív technológiák megjelenése révén válhatott az életünk részévé.

Az egyik ilyen technológia nem más, mint a HMI programozás, ami a Human Machine Interface szóösszetétel kezdőbetűiből áll össze. Nyers fordításban azt jelenti, hogy ember-gép felület, vagyis egy olyan felület, amin keresztül tudunk kommunikálni a gépekkel.

Mi az a HMI programozás?

Amikor a mérnökök létrehoznak egy gépet, akkor szükség van egy kezelői felületre is, aminek segítségével a felhasználók használhatják őket. Ezen keresztül tudjuk be- és kikapcsolni és az egyes funkciókat, beállításokat is ezzel tudjuk aktiválni. A HMI programozás révén a gépek kezelése, irányítása az elmúlt időszakban egészen új dimenzióba került. Most már ugyanis nemcsak mi adhatunk utasításokat a készülékeknek, rendszereknek, hanem ők is tudnak közölni velünk információkat. Például figyelmeztetnek valamire vagy tanácsokkal látnak el, ezzel sokkal kényelmesebbé téve a mindennapjainkat.

Lehetséges-e az okosotthon kiépítés utólag?

Az okosotthon lényegében nem más, mint automatizált rendszerek összessége, amik összehangoltan, az általunk létrehozott beállítások szerint működnek. Meg tudjuk határozni például, hogy a fűtőrendszer mikor lépjen működésbe vagy hogy az ablakok mikor legyenek nyitott, illetve csukott állapotban. Emellett a riasztórendszer, a redőnyök és tulajdonképpen minden más digitálisan működő készülék vezérlése is lehetővé válik számunkra. Az okosotthon kiépítés új ingatlan építése esetén a legegyszerűbb, de ez nem jelenti azt, hogy utólag ne lehetne „felokosítani” a lakásunkat. Ehhez csak egy hozzáértő szakemberre van szükség, akivel meg tudjuk beszélni a létre hozni kívánt automatizálásokat. A tervek elkészítése után pedig ki kell cserélni a régi rendszereket az újakra.