Hogyan és mikor kell metszeni a szőlőt?

0
207
szőlő metszése
szőlő metszése

Bár a szőlőtőkéket többféleképpen is meg lehet metszeni, a téli védelmet igénylő fajták kezelésének alaplépései megegyeznek. Ezeket a szőlőfajtákat egyetlen vízszintes törzsre kell metszeni, amely könnyen eltávolítható a lugasról vagy a tartószerkezetről.

szőlő metszése a támogatáson kívül a szőlő általános egészségének is fontos része. A rendszeres metszés elengedhetetlen a szőlőtőkék szabályozásához és a minőségi terméshozamhoz. Nézzük meg, hogyan kell metszeni a szőlőt.

Hogyan és mikor kell metszeni a szőlőt?

A szőlőt a nyugalmi időszakban, általában a tél végén kell metszeni. A szőlő metszésekor a leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem metszik elég erősen. Az enyhe metszés nem segíti elő a megfelelő terméshozamot, míg az erős metszés a legjobb minőségű szőlőt biztosítja.

Ha tudjuk, hogyan kell metszeni a szőlőt, az különbséget tehet a jó és a rossz termés között. A szőlő metszésekor a lehető legtöbb régi fát kell levágni. Ez elősegíti az új fák növekedését, amelyeken a gyümölcsök fejlődnek.

Az idős, elhanyagolt szőlőtőkéket szakaszosan metsszük meg. Ezeket minden évben meg kell metszeni, eltávolítva minden növekedést, kivéve az új termő vesszőket és a megújuló hajtásokat.

Hogyan kell a téli védelmet igénylő szőlőtőkéket metszeni?

A megújuló hajtások adják az új termő vesszőket a következő évi vegetációs időszakhoz. Válasszon ki egy erős vesszőt, és vágja vissza 3-4 láb (1 m) hosszúságúra, legalább két rügyet hagyva meg a megújulási hajtáson. Ezt a vesszőt egy dróttartóhoz vagy lugashoz kell kötni. A többi vesszőt mindenképpen távolítsa el. Ahogy a szőlő minden növekedési időszakot befejez, vágja le a régi törzset közvetlenül a megújuló vessző alatt.

Hogyan kell a szőlőtőkét a Kniffen-módszerrel metszeni?

A téli védelmet nem igénylő szőlőfajták metszésének legegyszerűbb módja a négykarú Kniffen-módszer alkalmazása. Ennél a módszernél egy helyett két vízszintes drótot használunk a szőlő megtámasztására. Az alsó általában 1 m-re van a talajtól, míg a másik kb. 1,5 m-re. Ahogy a szőlőtőke növekszik, a drót(ok)ra neveljük, eltávolítva a drótok közötti összes hajtást, és az alsó drót mentén lévő hajtásokat csak két rügyre vágjuk vissza. Az érett szőlőtőkének körülbelül négy-hat vesszője lesz, amelyeken egyenként öt-tíz rügy van, és négy-hat megújuló hajtás, amelyeken egyenként két rügy van.

A szőlő alapvető metszése egyszerű. Ha a szőlőmetszéssel kapcsolatos bővebb ismeretekre van szüksége, akkor további kutatásra lehet szükség. A legtöbb házikertész számára azonban a szőlő metszésének módja és ideje tekintetében elegendő a régi fák eltávolítása és az új termő fáknak való helyváltoztatás.