Így tedd egyedivé kültéri medencédet!

0
88
kültéri medence

A medencézés önmagában magával ragadó élmény, amit nem elég egyszer átélni. Sokan ezekért a hűsítő, frissítő, csobbanásokban gazdag pillanatokért várják annyira a nyarat! Igen ám, de az élmény tovább fokozható egy-két praktikus kiegészítő bevetésével, hogy még teljesebbé váljon a bulizós hangulat.

A világítás milyensége sokat számít?

Furcsának tűnhet, hogy rögtön a medencevilágítás az, amit ajánlunk, viszont aki próbálta, az tudja, hogy mennyire sokat változtat a medence kisugárzásán, hangulatán, ha a harmóniához a megfelelő világítástechnika is hozzájárul. A fények jelenléte ugyanis gyökeresen megváltoztathatja az összhatás milyenségét, a látványt, a kisugárzást. Vagyis azt a fajta harmóniát, ami szemmel is látható, de azon túl is érzékelhető.

Mennyire bonyolult a kiépítése, mennyire költséges a működtetése?

Mivel jelen esetben elsősorban dekorációs célú megvilágításról beszélünk, ezért jogos mind a két felvetés. Nem mellékes, hogy mennyi munkával jár a világítás beszereltetése, illetve az sem mindegy, különösen manapság, hogy az üzemeltetés mennyibe kerül. Arról nem is szólva, hogy sokan kifejezetten tartózkodnak attól, hogy a vizet és az elektromos áramot egyetlen kontextusban említsék. Pedig nem nehéz belátni, hogy a víztisztító, vagy éppen a szivattyú is áramot használ fel a feladata ellátásához, miközben a rendszer maga a vízben helyezkedik el. Az ilyen jellegű félelmeket érdemes félretenni, hiszen minőségi szerkezet vásárlásakor teljesen alaptalanok.

Visszatérve a kiindulási kérdésekhez, az első jó hír, hogy a medencevilágítás beüzemelése egy cseppet sem teljesíthetetlen kihívás. Alapjáraton még szakember segítségére sincsen szükség ahhoz, hogy végül a maguk pompájában ragyoghassanak a fények. Ez önmagában aranyat érő információ. De nézzük a kiadásokat! A helyzet az, hogy a LED-es világítás az egyik leggazdaságosabb alternatíva. Hogy miért? Két okból is. Egyrészt a LED alapú világítás élettartama határozottan hosszú. Azaz nemcsak ideig-óráig élvezhető a medencét fénybe öltöztető dekoráció. Másrészt a bekerülési költsége alapvetően alacsony, miközben a működtetése sem hoz magával megfizethetetlen kiadásokat. Mindennek tetejében ezek a pozitívumok együttesen azt jelentik, hogy ez a világítástechnológiai megoldás a környezetbarát jelzőt is magáénak tudhatja, azaz az alkalmazásával az amúgy nem csekély méretű ökológiai lábnyom nem, hogy nem növekszik, hanem idővel csökkenhet.

Milyen fényvariációra célszerű szavazni?

Ez az a kérdés, ami helytálló módon kizárólag egyénileg válaszolható meg. Nyilván nem mindegy, hogy mekkora medencéről beszélünk, ahogy az sem mellékes, hogy nagyjából milyen jellegű fény az elvárás. Természetesen mindig akadnak népszerű termékek, de a legjobb egyéni szinten végiggondolni, hogy melyik az a fajta, ami a legtöbbet adja mind látvány, mind érzet tekintetében. Mert bár a pancsolás élménye így is, úgy is felejthetetlen, ugyanakkor az nem vitás, hogy egy telitalálatos hangulatvilágítás felteheti az i-re a pontot. Így a vízi partik helyszíne a kert középpontjává léphet elő nemcsak funkcionalitás, hanem esztétikusság tekintetében is.