Itt az ideje az öntözőrendszer téliesítésének

0
66
őszi kert

Az öntözőrendszer téliesítése elengedhetetlen feladat a kerttulajdonosok számára az őszi-téli időszakban. A jó minőségű anyagokból készült és szakszerűen telepített rendszerek ellenállnak az őszi rövid ideig tartó, enyhe fagyoknak, azonban a tél közeledtével elkerülhetetlen a téliesítés. Ennek oka, hogy az öntözőrendszerek csővezetékei általában csak 20-30 centiméter mélységben helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy ezek a részek különösen ki vannak téve a fagyás veszélyének.

Tippünk: ha még nincs öntözőrendszered, de szeretnéd, ha a következő nyáron már nem kellene hosszú ideig ácsorognod a locsolócsővel, akkor látogass el a www.ontozorendszeres.hu oldalra, itt mindent megtudhatsz az automata öntözőrendszer telepítéséről.

A téliesítés időzítése kulcsfontosságú. Túl korai téliesítéssel a növények vízhiányos állapotba kerülhetnek, ezért a legjobb időpont az október vége vagy november eleje. Ebben az időszakban a hőmérséklet már alacsonyabb, de még nem éri el a fagyos értékeket, így ideális a téliesítésre.

A téliesítés első lépése a vízfőcsap elzárása, amivel megszakítjuk a rendszer vízellátását. Ezt követően jön a víztelenítés, amely többféleképpen történhet. Egyik lehetőség a kézi leeresztőcsapok használata, amelyek segítségével manuálisan távolítható el a víz a rendszerből. Az automata ürítőszelepek, amelyek gyakran az öntözőrendszer szárnyvezetékeiben találhatóak, szintén hasznosak a víztelenítés során.

A legbiztonságosabb víztelenítési módszer azonban a légkompresszoros kifúvatás. Ezzel a technikával hatékonyan eltávolítható a víz még a nehezen elérhető részekből is. Fontos figyelni arra, hogy a kompresszort soha ne állítsuk nagyobb nyomásra, mint amit az öntözőrendszer legérzékenyebb eleme elbír, hogy elkerüljük a sérüléseket.

A megfelelő téliesítés biztosítja, hogy a rendszer a következő szezonban is kifogástalanul működjön. A tél végén, amikor a hőmérsékletek ismét emelkedni kezdenek, fontos ellenőrizni az öntözőrendszert, hogy biztosítsuk annak megfelelő működését a tavaszi és nyári hónapokban.

Az öntözőrendszer téliesítése létfontosságú a rendszer hosszú távú épségének megőrzése érdekében. Megfelelő időzítéssel és a helyes technikák alkalmazásával megóvhatjuk a rendszert a téli időjárás okozta károktól.