Mennyi kollagén kell naponta, a kollagén veszélyei

0
1792
kollagén veszélyei

A kollagén egy rostos fehérje az extracelluláris mátrixban és a kötőszövetben. Ez  azt jelenti, hogy rendkívül fontos a kötőszöveteinkben, például a csontokban, az ínszalagokban és a porcokban.

A kollagén kiegészítők leggyakoribb alkalmazása a bőr javítása.

Mennyi kollagén kell naponta?

A számos elvégzett tanulmány egyike kimutatta, hogy azok a nők, akik 8 héten keresztül 2,5-5 gramm kollagént szedtek, bőrüket kevésbé száraznak és rugalmasabbnak érezték, mint kontrollált társaik.

Egy másik tanulmány bebizonyította, hogy a kiegészítő használható a haj és a köröm növekedésének javítására, míg mások azt mutatták, hogy segít csökkenteni az ízületi fájdalmakat és az általános ízületi egészséget. A kollagén különleges előnye, hogy valószínűleg nem fog hízni tőle, mert a fehérje teltségérzetet kelthet .

A kollagén veszélyei: vannak-e a kollagén kiegészítőknek mellékhatásai?

A kollagén-kiegészítők biztonságosak, nem járnak káros mellékhatásokkal.

A gyártók azonban gyakran kombinálják a kollagént más összetevőkkel a kiegészítőkben. Bizonyos összetevők egészségügyi kockázatot jelenthetnek, például a gyógynövények és a magas vitamintartalom a bőr, a köröm és a haj egészségének támogatására kifejlesztett kiegészítőkben.

Az étrend-kiegészítők összetevői, például a gyógynövénykivonatok kölcsönhatásba léphetnek az általánosan felírt gyógyszerekkel, és egyesek nem biztonságosak a terhes vagy szoptató nők számára.

Mi több, néhány kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő olyan tápanyagok megadózisát is tartalmazhatja, mint például a biotin, ami befolyásolhatja a szív- és pajzsmirigyműködést vizsgáló laboratóriumi vizsgálatokat.

Ez és más vitaminok, ásványi anyagok egészségügyi problémákat okozhatnak, ha hosszú ideig nagy dózisban szedjük őket.

Tehát, bár a kizárólag kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők valószínűleg nem okoznak mellékhatásokat, fontos elolvasni a címkéket, és megérteni a más összetevőkkel kombinált kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők lehetséges kockázatait.

Kollagén terhesség alatt

Ha más gyógyszereket szed, vagy ha terhes vagy szoptat, mindenképpen beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdené szedni a kiegészítőket.