Miért fontos a gyógytorna?

0
77
Sportolói rehabilitáció
  1. Mit értünk gyógytorna alatt?

A gyógytorna könnyen elsajátítható és egyszerűen elvégezhető gyakorlatsorokból épül fel, amelyeket szakképzett gyógytornász állít össze a páciens számára. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás módszer, amely a mozgást, mint eszközt használja fel a gyógyításra, előnyei évtizedek óta ismertek. Gyógytorna Budapesten>>

  1. Milyen esetekben ajánlott?

A gyógytornának főleg a műtétek utáni rehabilitációban, valamint az akut sérülések esetén van meghatározó szerepe. Különböző sérülések és traumák után amikor jelentősen romlik a mozgásfunkció, amit helyre kell állítani.

Ilyen például a térdműtét vagy a bokaficam, vagy ha valaki úgy ébredt, hogy beállt a dereka, nyaka, esetleg sportolás közben meghúzódott egy izma.

manualis-oldas
Gerinc menti izmok gyógytornája
  1. Személyre szabott kezelési stratégia

Rövid-, közép-, vagy hosszútávú rehabilitációs tervet dolgozunk ki. A probléma típusától függően, megtervezzük, hogy milyen időközönként, mit kell elérni a terápiában. Így kapunk egy személyre szabott protokoll lépésről lépésre meghatározza a gyógytorna folyamatát:

  • Megelőzzük, hogy műtét után bizonyos mozgásformákat túl korán végezzen a beteg, ami akadályozná a gyógyulást.
  • Figyelembe vesszük az regenerálódás sebességét is, hiszen egy élsportoló gyorsabban regenerálódik, mint egy idősebb ember.

Egyéni kezelési tervet állítunk fel,
figyelembe véve a beteg élettörténetét.

  1. Gyógytorna szakirányai

A gyógytornán belül több szakirány létezik, amelyek segítségével hatékonyan kezelhetőek a szív- és érrendszeri, a neurológiai, vagy akár a légúti problémák. Éppen ezért van olyan gyógytornász, aki a kardiológiai betegségek rehabilitációjára, van aki a pulmonológia, vagy a neurológia területére szakosodott és ott tudja legjobban segíteni a páciensek munkáját.

Testünk működése nem csak a betegségek miatt változhat meg, hanem például állapotosság révén is átalakul, amelyekhez szakszerű segítséget nyújt a gyógytornász, hogy a kismama alkalmazkodni tudjon a változásokhoz.

Mindegyik szakterületnek megvan a maga sajátossága, azonban egy dolog közös bennük: a mozgást használják a szervezet egyensúlyának visszaállításához.

  1. Gyógytorna és a sport

Ha valaki évek óta elhanyagolta a testmozgást, de elhatározza, hogy lefutja a maratont, akkor ehhez komoly felkészülés szükséges. A gyógytornász sokat tud segíteni az ízületek megerősítésében, testünk egy ilyen hatalmas teljesítményre történő felkészítésében. Ajánlatos megismerni a testünk működését, mielőtt meghatározzuk egy ehhez hasonló megterhelő célt.

A sportrehabilitáció során az orvos és az erőnléti edző munkája közötti időt minden esetben gyógytornász támogatja. Azaz egy műtét, vagy egy akut sérülés után a gyógytorna segítségével helyreállítjuk a mozgásfunkciót és elkezdjük kialakítani újra a bizalmat a testben, hogy merjen szabadon mozogni a sportoló.

Amikor megszűnik a fájdalom és helyreáll a szervezet egyensúlya, akkor a sportoló átkerül az erőnléti edzőhöz, aki sportágspecifikus gyakorlatok segítségével visszavezeti őt a sportba.

  1. Nem gyógyít mindent

Pár évtizeddel ezelőtt még szinte az összes mozgásszervi problémára csak a gyógytornát javasolták. Például, ha valakinek fájt a dereka, akkor azt mondták, hogy meg kell erősíteni, mert gyenge. Ez egy téves elképzelés, hiszen az izomgyengeség önmagában nem okoz fájdalmat, inkább következménye a fájdalomnak. Ilyen esetben csekély az esélye annak, hogy a beteg állapota javul a gyógytornától.

Ha jól ismerjük a gyógytorna határait akkor
pontosan tudjuk miben tud segíteni és miben nem.

  1. Manuálterápiával kombinált gyógytorna

A gyógytorna nem oki terápia, célja a sérülés utáni mozgásfunkció helyreállítása. Krónikus (régóta fennálló) panasz esetén fontos megkeresni a szervezet gyenge pontját és azt kijavítani. Ennek felderítésére a legalkalmasabb a manuálterápia, ezért sok esetben kombináljuk ezt a két irányzatot.

  1. Ha jól vagyunk, hagyjuk el!

A tanulmányok alátámasztják az általunk is képviselt nézetet, hogy bár akut időszakban a gyógytorna által alkalmazott speciális gyakorlatok és a korai mozgatás jelentősen lerövidíti a gyógyulási folyamatot, hosszútávon (krónikus esetben) nem támogatja a regenerációt. Sőt egyes esetekben káros is tud lenni, ami azt jelenti, hogy az érintett személyt betegségtudatban tartja (gyógy = “beteg vagyok”). Vannak, akik egy életen át akarják végezni a gyógytornát azért, hogy megelőzzék a bajt. Viszont emiatt egyfolytában attól rettegnek, hogy bármelyik pillanatban visszatérhet a fájdalom.

Már akár a fél évig elhúzódó fájdalom esetén kialakulnak a katasztrofizációs gondolatok, hiedelmek és a kineziofóbia (félelem a mozgástól, pl. az előrehajlástól), ami jelentősen megnehezíti a gyógyulást. Tehát a gyógytornának csak addig van szerepe, amíg meggyógyul a beteg. Ha megszűnik a fájdalom, akkor a páciens nyugodtan térjen vissza a kedvenc sportjához, avagy hobbijához.

forrás: sherlockrehab.hu