Milyen öltözetben menj állásinterjúra?

0
229
állásintejú öltözet

Munkahelyváltás esetén a stresszforrások egyike sokszor az, hogy mit vegyünk fel az állásinterjúra. A megfelelő megjelenés nagyot lendít az összbenyomáson. Fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben, látni fogják rajtad, ha így van. Ha jól választasz öltözetet, sokkal könnyebben győzheted meg a másik felet, jó jelölt vagy.

A mai világban nem kell már mindig öltönyt vagy kiskosztümöt viselni, nyakkendőt vagy harisnyát felvenni, de muszáj jó benyomást kelteni. Általános javaslatként úgy fogalmaznék, hogy öltözz egy fokkal elegánsabban, mint ahogy a munkatársak az adott munkahelyen a hétköznapokban öltöznek. Jobb egy kicsit egy kicsit túl-, mint alulöltözni a helyi viszonyokhoz képest.

Mindenképp célszerű előre valahogy tájékozódni az adott iparág/üzletág/szektor/vállalat öltözködési kultúrájáról. Férfiak esetében egy szép inggel, nők esetében egy egyszínű blúzzal nem véthetünk nagyot.

Tippek az állásinterjúra való öltözködéshez:

Nők számára:

 1. Igyekezz egyszerű és elegáns megjelenésre törekedni, ezzel azt a pszichológiai üzenetet küldve, hogy a teljesítmény fontosabb számodra a külsőnél.
 2. Kerüld a túlzott sminket, a feltűnő ékszereket és a rakoncátlan hajtincseket. Minél konzervatívabb és letisztultabb a megjelenésed, annál jobb.
 3. Ne használj erős illatú parfümöt, testápolót, vagy dezodort.
 4. Ne viselj túl szűk, túl mélyen dekoltált vagy túl rövid ruhát. Kerüld a csipkés, áttetsző és párducmintás ruhadarabokat is. Ha úgy döntesz, hogy miniszoknyába öltözöl, akkor olyat válassz, ami nem sokkal ér a térded fölé. Ma már nem kell harisnyát viselni, ha meleg van.
 5. Kerüld a nyitott orrú cipőt vagy a nagyon tűsarkút. Nyugodtan válassz elegáns magas sarkút, de csak olyat, amiben teljesen kényelmesen tudsz lépni, hogy a magabiztos jelölt benyomását keltsd. A szandál nyáron megengedett.
 6. A választott színek ne legyenek túlságosan harsányak és ne tükrözzék a legújabb divatot. Ha kosztümöt választasz, akkor a legjobb szín a fekete, a szürke vagy a tengerészkék, illetve nyáron lehet drapp. Nem baj, ha a blúzoddal egy kis színt adsz hozzá, de ne vonja el a figyelmet az általános megjelenésedről.
 7. A körmeid legyenek szépen formázottak, műköröm megengedett, de ne használj feltűnő színű, vagy mintás körömlakkot.
 8. A táskád legyen szép, elegáns, letisztult, de kerüld a feltűnően drága márkákat, főleg a hivalkodó logókat. Jó választás az a méret, amiben elfér egy A4-es lap vagy füzet, mert feladatorientált személyiséget tükröz.

Férfiak számára: 

 1. Egyszerű hajviseleted és esetleges arcszőrzeted legyen.
 2. Ne használj erős, feltűnő illatú parfümöt, dezodort vagy aftershave-et.
 3. Ha öltönyt viselsz, válassz szürke, fekete vagy tengerészkék színűt, egyszínű inggel és egyszerű nyakkendővel. Ma már nem muszáj feltétlenül öltönyben menni állásinterjúra, egy elegáns sötétkék farmernadrág, szép fehér vagy kék ing és zakó akár nyakkendő nélkül is megteszti sok helyen.
 4. Az inget tűrd be és vegyél fel egy szép övet és ahhoz illő bőrcipőt.
 5. Ürítsd ki a zsebeidet. Nehogy izgalmadban csörögjenek a fémpénzek, és ne rombolja a megjelenésedet a kitömött zseb.
 6. Vigyél magaddal bőr irattartót vagy aktatáskát.
 7. Legyen tiszta, rövid körmöd.
 8. Kerüld a feltűnően drága órát és az ékszereket.

Tippek mindenki számára:

 1. Mosolyogj!
 2. Vigyázz, nehogy cigarettaszagod legyen, és ne egyenesen a menzáról menj az interjúra. Ha teheted, moss arcot indulás előtt.
 3. Öltözéked legyen frissen vasalt, gyűrődés, szakadás és foltmentes.
 4. Győződj meg arról, hogy a piercingeket és tetoválásokat jól fogadják-e az adott cégnél. Én azt mondanám, ha lehet vedd ki / takard el őket.

Szeretettel,

Tomori Nóra, karrier tanácsadó