Milyen szempontok alapján válasszuk ki a számunkra legideálisabb gumiabroncsot?

0
68
gumiabroncs-valasztasi-tippek

A gumiabroncs az autó egyetlen része, amely közvetlenül az útfelülettel találkozik, így bátran kijelenthető, hogy igen sok minden múlik azon, hogy milyen típusú, állapotú, minőségű abroncs kerül fel autónk kerekeire. Ennek ellenére nagyon sok ellentmondó elmélet kering azzal kapcsolatban, hogy mikor milyen gumiabroncsot kell egy autótulajdonosnak megvásárolnia.

Az abroncsgyártók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a termékeik, melyek kikerülnek a piacra biztonságosak, strapabírók legyenek, komfortossá téve a közlekedést. A hatalmas kínálatban azonban nem mindig egyszerű eldönteni azt, hogy pontosan melyik termék mellett tegyük le végül a voksunkat. Ahhoz, hogy az igen széles kínálatból ki tudjuk választani azt, hogy számunkra melyik abroncs lehet ideális, néhány tényezőt mindenképpen végig kell gondolnunk.

3 fontos szempont, amit abroncsvásárlás előtt mindenképpen figyelembe kell vennünk

  • Első sorban fontos tudnunk, hogy pontosan mekkora méretű gumiabroncs kell az autónkra. A gyári méretet a jármű kezelési útmutatójából ki tudjuk olvasni. Ezt az információt abroncsvásárlás során soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hiszen akár nagyobb, vagy akár kisebb abroncsot szereltetnénk fel az autónkra, fennállna annak a veszélye, hogy megváltoznának a jármű menettulajdonságai, ez pedig akár balesethez is vezethet.
  • Abroncskiválasztás során figyelembe kell vennünk azt is, hogy az autót milyen körülmények között fogjuk használni. Ha ugyanis a járművet nagy terhelés mellett használjuk nap mint nap, mindenképpen egy strapabíró, nagy teherbírással rendelkező gumiabroncsra lesz szükségünk.
  • Az időjárási körülményeket mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hiszen a téli gumiabroncsok, és a nyári társaik között hatalmas különbségeket észlelhetünk, mint anyagösszetételükben, mint futófelületi mintázatukban. Ha a hőmérő higanyszála +7 fok alatt marad, akkor téli gumira van szükségünk, ha pedig ennél melegebb van, akkor nyári gumit kell vásárolnunk. Jó megoldás lehet bizonyos esetekben akár a négyévszakos gumiabroncs használata is, de csak abban az esetben, ha viszonylag keveset ülünk a volán mögött télen, és leginkább a nyugodt vezetési stílust preferáljuk.

Mi minden számít az abroncs minőségén?

Ahogy már fentebb említettük, a kínálat manapság hatalmas, így a gumiabroncsok között válogathatunk az olcsó, a középkategóriás, illetve a prémium minőséggel rendelkező termékek között. Szakemberek szerint a túlságosan olcsó abroncsokat érdemes elkerülni, hiszen gyenge minőségük miatt azok nagy valószínűséggel nem fognak tudni biztonságos közlekedést nyújtani számunkra. Emellett az olcsó abroncsok a legtöbb esetben nagyon gyorsan el is kopnak.
A középkategóriás termékek között már találhatunk jó abroncsokat, hiszen számtalan gyártó törekszik arra, hogy termékeit megfelelő minőséggel és kedvező árral dobja a piacra. Ha azonban az biztosra akarunk menni, érdemes lehet felhasználói véleményeket olvasni, vagy megnézni a legfrissebb abroncsteszteket.

A prémium kategóriás gumiabroncsok értelemszerűen a legmagasabb minőséggel rendelkeznek. Ezek a márkák kiváló tapadást és fékezhetőséget nyújtanak az autótulajdonsok számára. Bár ezek az abroncsok magasabb áron vásárolhatóak meg, fontos róluk elmondani, hogy erősek, strapabíróak, időtállóak, így igen hosszú élettartamuk miatt éveken keresztül ki tudnak bennünket szolgálni.