Minden a bútorszövetekről: A vásárlási útmutató a lakástextíliákhoz

0
108

A lakberendezés nagy részét a bútorszövet teszik ki, a kanapéktól és székektől kezdve a fejtámlákon és ágyneműkön át az olyan dekorációs tárgyakig, mint a párnák, a takarók és az asztali futók.

A lakberendezésben használt népszerű szövetek

TERMÉSZETES SZÖVETEK

Ezek a szövetek természetes szálakból készülnek, és általában állati vagy növényi eredetű anyagokból származnak. Az alábbiakban a lakberendezésben leggyakrabban használt természetes szövetek következnek.

– Pamut: Sokoldalú és széles körben használt szövet, amely a legnépszerűbb választás a lakberendezésben. Többféle súlyban kapható, ez a szövet a pénztárcabaráttól a luxusig terjedhet. A pamut tartós és jól drapériázható. Otthon könnyen tisztítható – egyes darabok gépben moshatók -, valamint ellenáll a fakulásnak és a pillingnek. Azonban hajlamos könnyen gyűrődni és foltot hagyni.

– Selyem: A selyem fényűző választás, gazdag, pazar megjelenést kölcsönöz a térnek. Legjobban formális terekben vagy olyan területeken használható, amelyeket ritkán használnak. A drága anyaggal kesztyűs kézzel kell bánni, mivel nem foltálló, és a szálak idővel gyengülnek, ha napfénynek vagy nedvességnek van kitéve.

– Vászon: Puha, kényelmes és meglehetősen ellenálló a fakulással és a pillinggel szemben. Lélegző és könnyű, emellett természetes módon ellenáll a baktériumoknak, így jó választás az allergiások számára. Különböző textúrákban kapható, és csodálatos módja annak, hogy földes esztétikát és vizuális érdeklődést adjon a térnek. Könnyen gyűrődik és jelentősen zsugorodhat, ezért ajánlott a vászontextíliákat szakszerűen tisztíttatni.

vászon szövet

– Bőr és velúr: Rendkívül tartós választás, a kiváló minőségű bőr jól ellenáll a kopásnak és a foltoknak is. Különböző textúrákban, szemcsékkel és színválasztékban kapható. Megfelelő ápolással a jó bőr nagyon sokáig kitart. A kor előrehaladtával a bőr megpuhul és kialakul a saját egyedi karaktere – csak mint egy régi, kényelmes farmer. A bőr egy másik típusa, a velúr puhább, bársonyos megjelenésű. Azonban könnyen foltosodik, és sok törődést igényel.

– Gyapjú: Egy másik rendkívül tartós választás, a gyapjú vastagabb, jól drapériázható és nagyon sokoldalú. Ellenáll a pillingnek és a foltoknak, így jó választás a nagy forgalmú helyiségekbe, valamint a gyermekekkel és háziállatokkal rendelkező háztartásokba. Vigyázzon azonban, hogy a gyapjú takarók vagy szőnyegek ne legyenek nedvesek, mivel olyan szagot fejthetnek ki, amelytől nehéz megszabadulni.

SZINTETIKUS SZÖVETEK

Ezek a mesterséges szövetek kémiai eljárások és szintetikus szálak, például poliészter, akril, nejlon felhasználásával készülnek. A szintetikus szövetek általában erősebbek és tartósabbak, mint a 100%-ban természetes szövetek. Előállításuk azonban káros a környezetre. Mivel vegyi anyagokat tartalmaznak, a gyerekekre vagy az olyan betegségekben szenvedőkre is károsak lehetnek, mint például a bőrallergia. A leggyakoribb szintetikus szövetek a következők.

párnahuzatok

– Poliészter: A legnépszerűbb lakberendezési anyag, nagyon tartós, puha és könnyen tisztítható. Általában természetes vagy más anyagokkal keverik szintetikus szálakkal keverve.

– Olefin: Egy másik kőolaj alapú szintetikus anyag az olefin, amelyet általában kárpitozáshoz használnak. Megjelenésében a gyapjúhoz hasonló, ez a tartós anyag jó választás a nagy igénybevételnek kitett bútorokhoz.

– Rayon: Különböző természetes anyagok, például a selyem, a pamut és a vászon megjelenését képes utánozni. Ellenáll a penésznek, de könnyen gyűrődik.

– Akril: Ez a gyakran gyapjúutánzatként használt szövet könnyen tisztítható, és viszonylag folt- és fakulásálló.

– Acetát: A selyem megjelenését utánozza, és ellenáll a pillingnek, a gyűrődésnek, a penésznek és a zsugorodásnak. A nedvességgel szemben is jól ellenáll. Azonban foltot hagy
viszonylag könnyen elszíneződik.

KEVERT SZÖVETEK

Van jó néhány olyan szövet, amely természetes és szintetikus szálak keverékéből készül, így mindkét anyag előnyeit élvezheti. Néhány népszerű lehetőség a lakberendezéshez:

– Zsenília: A zsenília elsősorban pamutszálakból készül, de néha selyemmel vagy gyapjúval, valamint szintetikus szálakkal, például nejlonnal is keverhető,
műselyem és akril. Rendkívül puha, és nagyszerű választás olyan tárgyakhoz, mint a székkárpitok, szőnyegek, kanapévetők vagy takarók. Puha huzatú és puha
tartós, azonban a szövött anyag zsugorodhat vagy nyúlhat, ha nem megfelelően kezelik.

– Bársony: Ez a puha huzatú, szőtt és bolyhos szövet finom csillogást kölcsönöz, és tökéletes gazdag, nehéz ablakfüggönyökhöz. Hagyományosan selyemszálakból készül, de készülhet pamutból, gyapjúból vagy vászonból is, illetve nejlonnal, poliészterrel vagy műselyemmel keverve. Ez a szövet sok ápolást igényel; ajánlott a szakszerű tisztítása.

– Gyapjú és pamut keverékek: A gyapjú és a pamut is sokféle keverékben készül, általában poliészter és/vagy műselyem szálakkal. Ezek a keverékek erősebbek, könnyen tisztíthatók és ellenállnak a fakulásnak, a gyűrődésnek és a kopásnak. Bár a pamut előnyös szövet, leggyakrabban a pamut-poliészter keverékeket keresünk, ha lakberendezésről van szó. Olyan lehetőségeket keressen, amelyek 45-60% és 60% közötti pamutszálakat tartalmaznak.

Egyszínű vs. mintás szövetek

A különböző súlyokban kapható egyszínű szövetek egyszínűek. Különböző kivitelek közül választhat, mint például a sima, matt megjelenés a lágy fényűtől a gazdag plüssig. Számos öntexturált változat is létezik, amelyek vizuálisan érdekessé teszik az egyszínű anyagokat.

Általában négyféleképpen lehet mintákat beépíteni a szövetekbe vagy a szövetekre: kézi vagy digitális nyomtatás, hímzés, dombornyomás és szövés. A szövött szövetek közül néhány példa a jacquard, a brokát és a damaszt. Az ikát szöveteknél a fonalakat a szövés előtt festik, hogy a minták létrejöjjenek.

lakástextil ötletek

Kárpitozás vs. drapéria: A megfelelő szövet kiválasztása

Noha nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen szöveteket érdemes használni, a textíliák bizonyos tulajdonságai alkalmassá teszik őket különböző területekre. A nagy igénybevételű területek, például étkezőszékek, kanapék és fejtámlák kárpitozásához nehezebb és vastagabb szövetre van szükség, hogy ellenálljon a napi használatnak, a véletlen kiömléseknek és a kopásnak. Az olyan finom szövetek, mint a selyem, használhatók kanapékon, de jobban megfelelnek a nem rendszeresen használt helyekre. A közepes súlyú és áttetsző szövetek inkább drapériákhoz, például függönyökhöz vagy dekorációs tárgyakhoz, például párnákhoz alkalmasak. Tartsa szem előtt az éghajlati viszonyokat, például a páratartalmat is. A kisgyermekes és/vagy háziállatokat tartó otthonokban nagy teherbírású és könnyen tisztítható szövetekre van szükség a kárpitokhoz és a drapériákhoz.

Lakberendezési és styling tippek a lakberendezéshez

– A rengeteg szín, felületkezelés és textúra közül választhat, először is találja ki, hogy milyen lakberendezési stílus illik Önhöz. Maximális és pazar környezet jól működik gazdag szövetekkel, például bársonnyal és selyemmel, míg a rusztikus vagy organikus megjelenés jobban megvalósítható természetes anyagokkal, például vászonnal.

– Ha Ön olyan valaki, aki szereti folyamatosan változtatni a szoba kinézetét, ennek nagyszerű módja a színek. Választhat egy visszafogott vagy semleges árnyalatot válasszon az olyan nagyobb és állandó elemekhez, mint a kanapék és a fejtámlák, és változtassa meg a kisebb elemeket, mint a függönyök, párnák, huzatok, stb. vagy az asztali futók. Az olyan árnyalatok, mint a bézs és a hideg szürke jól működnek kontrasztos és kiegészítő színekkel, merész és finom pasztellszínekkel egyaránt valamint az egyszínű és mintás színekkel.

– Ha mintás szöveteket nézeget, különösen a futó mintásakat, tartsa szem előtt a minta ismétlődését (két azonos minta közötti távolságot mintázatok között) és a méretarányt (az egyes minták méretét). Ezek a tervezési irányelvek segítenek kiválasztani az adott tárgyhoz legjobban illeszkedő mintát. A különböző minták keverése szintén nagyszerű módja annak, hogy vizuálisan érdekessé tegye az anyagot.

Vásárláshoz érdemes megnézni az ezustfotel.hu kárpit és bútorszövet választékát.