Mit jelent pontosan a közös felügyeleti jog?

0
720
közös felügyeleti jog

A közös felügyeleti jog gyakorlása érzékeny téma, annak meghatározása a válóperek egyik legfontosabb része. Mégis, a tapasztalat azt mutatja, a témát számos tévhit övezi.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

A közös felügyeleti jog meghatározása esetén a különélő szülők ugyanúgy kötelesek tartásdíjat fizetni a kiskorú gyermek után. A közös felügyelet nem jelenti azt, hogy a kiskorú gyermek ugyanannyi időt töltene a különélő szüleinél, illetve e definíció nem azonos a váltott gondoskodással sem.

Dióhéjban a közös felügyeleti jogról

A közös felügyeletet a szülők még abban az esetben is közösen, egymással egyetértésben gyakorolhatják, ha egyébként nem élnek ugyanabban a háztartásban. Ez természetesen csak abban az esetben történhet meg, ha a bíróság vagy a gyámhatóság nem dönt másként. Abban az esetben, ha a kiskorú gyermekkel kapcsolatos fontos, halasztást nem tűrő kérdés eldöntésére kerül a sor, a szülőknek késedelem nélkül kell értesíteniük a másik felet. Ha ez haladéktalanul megtörténik, és reakció nélkül marad, a szülői jogokat gyakorló személy egyedül dönthet az adott kérdésben.

A szülői felügyeleti jog közös gyakorlásáról

Ha a szülők külön háztartásban élnek, a szülői felügyeleti jogot közösen gyakorolhatják és egymással megbeszélve, közös megállapodás alapján döntenek a kiskorú gyermeket érintő kérdésekben. A jogokat és a kötelezettségeket tehát megosztják egymással, sőt, abban is megállapodhatnak a gyermek érdekeit szem előtt tartva, hogy melyik szülői fél gyakorolja teljeskörűen a szülői felügyeleti jogot. A gyermek lakóhelyének meghatározása, gondozása és a kiskorú személyét érintő egyéb fontos kérdések vonatkozásában a szülők kérelmet nyújtanak be a bíróság felé. Az illetékes személyek a gyermek mindenkori igényét mérlegelve hozzák meg a döntésüket.

Segítség nélkül nehéz eligazodni a jogi kérdések útvesztőjében

Ha a szülői felügyeleti jog témája aktuális Önnek, és kizárólag kompromisszumoktól mentes minőséggel hajlandó megelégedni, keresse bizalommal a nívós ügyvédi iroda, a Vidákovics & Partners komoly szakmai tapasztalattal és nagyfokú tudással rendelkező szakértőit!