Útmutató a térdfájás fajtáihoz

0
78
térd

 

Napjainkban egyre többeket kínoz a térdfájás, amelynek számtalan kiváltó oka lehet. Ha hosszabb ideje tapasztaljuk, érezzük már a fájdalmat, akkor érdemes minél előbb szakember segítségét kérni. A betegséget minden esetben valamilyen provokációs tényező okozza, váltja ki.

Milyen fajtái ismertek a térdfájásnak?

A fájdalom bizonyos mozdulatoknál jelentkezik: a fájdalom mindig más esetben tör ránk, de a mozdulat azonos. Ilyen, ha például behajlítjuk a térdünket vagy leguggolunk, esetleg sokat lépcsőzünk. Gyakori, hogy a térdfájdalom futás közben jelentkezik, de ekkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a keresztszalagot érte túlzott terhelés.

  1. A szalagok sérülése

Ez a típusú térdfájdalom nagyon heves lehet. Hirtelen irányváltoztatásnál, ugrásnál, csavaró mozdulat esetén gyakorta következik be. Sportolóknál ez sűrűn előforduló probléma. Az is elképzelhető, hogy nem történik meg a szalag sérülése csupán a térd vagy esetleg a térdkalács ficamodik ki. Ha nem sportolunk és mégis ez a típusú fájdalom jelentkezik akkor biztosak lehetünk abban, hogy az izmok gyengesége állhat a háttérben. Amikor a térd körül meghúzódó izomzat egyensúlya felbomlik vagy nem megfelelő a mozgás koordináció, szinte valószínűsíthető a sérülés. Az úgynevezett futótérd, futás közben jelentkező fájdalommal jár a térdízület külső részén, esetleg a térdkalács körül.

  1. Íngyulladás vagy ízületi gyulladás

A gyulladás tulajdonképpen a tok belsejében megtalálható hártya gyulladása. Ekkor az ízületben lévő folyadék mennyisége megnő, megduzzad és a térdünkben fájdalmat érzünk. A gyulladás kialakulhat porckopás vagy fertőzés okán is. A gyulladást nem csak a fájdalomról lehet felismerni, hanem a duzzadt területről és a bőr pirosságáról is.

Porcleválás vagy porckopás

A porcok kopása a sípcsont és a térdkalács közötti szakaszon következik be. Ezt térd artrózisnak is hívják és a betegség hátterében a porfelszín elhasználódása áll. A térdünkben lévő porcok túlhajlítás vagy csavarás esetén leválhatnak vagy folyamatosan elkophatnak. Fizikai munka és sport hatására ez a betegség gyakorta kialakulhat. A kor előrehaladtával érdemes szakemberrel konzultálni a kezelések kapcsán.  A térdfájás kezeléséről a Gyógytornászom weboldalán olvashatsz még bővebben.

Térdízületi fájdalom és nyáktömlő gyulladás

Az úgynevezett bursa az inak, az izmok és a csontok között elhelyezkedő folyadékkal teli tömlő. Amikor erős fizikai igénybevétel történik, akkor ezek a kis tömlők begyulladnak és kezelés hiányában a fájdalom egyre erősebb lesz. A betegség akkor csúcsosodik ki, amikor már fekvő és nyugvó állapotban is folyamatosan érezzük a fájdalmat.

Lúdtalp

Lúdtalp statikai eltérés során alakulhat ki, de közre játszik a lábboltozat gyengesége is. Mivel a statikai probléma a teljes testre kihat, ezért ez érintheti a térdet is.

Kezelhető a térdfájás

Megfelelő terápiával, gyógytornával a térdfájásokat kezelni lehet. A kezelések után a fájdalom csökkenhet, a térd terhelhetősége megnő. A gyógytorna a legelterjedtebb természetes kezelési mód. A tornák során különféle speciális nyújtó gyakorlatokat kell elvégezni annak érdekében, hogy a térdek újra erősek legyenek.